Wisseling van de wacht bij Yashindo

by
Wisseling van de wacht bij Yashindo

Stefan van Gestel en vertrekkend voorzitter Pierre van Bentum

Pierre van Bentum (60) is sinds 1999 de voorzitter en hoofdtrainer van de rijkserkende martial arts school Yashindo in Culemborg. Per januari 2022 vindt de overdracht van deze taken plaats aan Stefan van Gestel.
 
Yashindo Culemborg geeft al 22 jaar les in de stijlen Hapkido, Kyusho Jitsu, Zelfverdediging voor vrouwen en sinds 2021 in Silla Gum Do. Hapkido is een Koreaanse zelfverdedigingssport die bestaat uit elementen uit Aikido, Jiujitsu en Taekwondo. Bij Kyusho Jitsu maak je gebruik van acupunctuurpunten om een tegenstander uit te schakelen en Silla Gum Do bestaat uit technieken met het zwaard.
 
Overdracht
De houder van de zesde dan in Hapkido, Pierre van Bentum, is ook de oprichter van Yashindo Culemborg. Hij heeft veertig jaar straatervaring als politieagent én veertig jaar ervaring in de wereld van de martial arts (vechtsporten). Hij wil zich gaan concentreren op het lesgeven in Silla Gum Do. “Stefan is houder van de derde dan in Hapkido. Dat geldt ook voor Sigwin Schlotter die zo’n beetje zijn compagnon wordt. Aan hen draag ik met een gerust hart de school over.” Als instructeur zal Pierre actief betrokken blijven als hoofdinstructeur bij het Silla Gum Do (zwaard) en zelfverdedigingscursussen. “Uiteraard maken wij nog graag regelmatig gebruik van zijn kennis in de martial arts,” zegt Stefan.
 
Discipline
Pierre heeft geleefd voor zijn sport. Hij presteerde het vroeger zelfs om op eerste kerstdag – toen nog in Utrecht – te gaan trainen. Zijn boekenkast puit uit van bijna alle werken die er verschenen zijn over zelfverdedigingssporten. “Die interesse heb ik al sinds 1985 toen ik bij de politie begon. Ik kreeg les van Jaap Corselius, tiende dan jiujitsu. Ik had toen weinig discipline, ik was rebels. Het jiujitsu pakte ik volgens hem heel snel op.”
 
Zwarte band
Daarna heeft hij de vechtsporten even gelaten voor wat ze waren. “Totdat ik Minggo Corputty ontmoette. Hij gaf les in taekwondo boven de toenmalige Marskarmer in de binnenstad. Ik heb twee keer gekeken en me daarna aangemeld. In 1996 haalde ik mijn zwarte band in taekwondo en in 1999 diezelfde kleur in Hapkido. Vervolgens heb ik me helemaal op Hapkido gericht.” Pierre heeft vier kinderen en acht kleinkinderen. “Van die vier kinderen hebben er twee de zwarte band in Taekwondo, de andere twee zitten tegen dat niveau aan. Of mijn kleinkinderen talent hebben, weet ik niet. De oudste is pas zeven.”
 
Vertrouwen
De nieuwe hoofdtrainer, Stefan van Gestel, is een echte Culemborger en in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur. Pierre noemt hem een ‘vormer’. “Dat betekent dat hij zelf nadenkt over dingen en niets klakkeloos aan-  of overneemt. Ik heb veel vertrouwen in hem.” Stefan wil dat vertrouwen terugbetalen door de Hapkidoschool uit te bouwen en het iets meer in de breedte te gaan zoeken. “Met wat er is, wil ik verder gaan. In de toekomst wil ik het aanbod uitbreiden met Kobudo, een Japanse vechtsport met wapens. We zijn daar zelf mee in training, maar hebben nog niet het gewenste niveau bereikt om zelf les te geven in die tak van sport. Sigwin is daar een stuk verder mee. We willen ook graag de cursus zelfverdediging voor vrouwen nieuw leven inblazen.”
 
Leden
Yashindo heeft op dit moment dertig leden. “Daar wil ik graag groei in zien,” spreekt Stefan zijn wens uit. “We hebben er de ruimte en de leraren voor. Omdat niet iedereen uit hetzelfde hout gesneden is, houden wij sterk rekening met mogelijke motorische en lichamelijke beperkingen van een leerling. Verder wordt tijdens lessen ook aanzienlijk geïnvesteerd in het conditionele vlak.” Stefan zegt dat het beoefenen van Hapkido als zelfverdedigingssport je uiteindelijk een beter zelfbeeld geeft. “Het geestelijke aspect is veel uitdagender dan bij andere ‘vecht’sporten. Mijn insteek was altijd: hoe kan ik met zo weinig mogelijk kracht een tegenstander controleren. Daar krijg je meer zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfrespect van. Deze discipline is erg goed voor lichaam en geest en is door zowel jonge kinderen als oudere mensen uitstekend te beoefenen.” De contributie blijft hetzelfde. Kinderen € 30,- per maand en volwassenen € 35,- per maand voor de lessen in Hapkido. Voor Silla Gum Do is dat € 25,-, net als voor Kyusho Jitsu.
 
Hoogtepunten
Oprichter Pierre zegt dat er alleen maar hoogtepunten waren in de 22 jaar dat hij bij Yashindo les heeft gegeven. “Die ga ik niet allemaal noemen. Wel een dieptepunt: het overlijden van medeoprichter Edvard van de Bilt. Verder wil ik nog opmerken dat ik er veel aan heb gehad als politieman. Ik heb in honderden vechtpartijen gezeten, ontelbare aanhoudingen verricht en bij de ME gezeten. Ik heb tijdens mijn loopbaan bij de politie veel aan mijn Hapkidokennis en -ervaring gehad.”

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Wisseling van de wacht bij Yashindo

Nieuw!!! Silla Gum Do!!

by

In september gaat Yashindo starten in het lesgeven van Silla Gum Do.

We zijn de trotse eerste school in Nederland die toestemming heeft gekregen van grootmeester Franz -Josef Wolf (de grondlegger van Silla Gum Do) om les te geven in zijn zwaardstijl.

De lessen zullen gegeven worden door 1e Dan Silla Gum Do Pierre van Bentum.

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Nieuw!!! Silla Gum Do!!

4-2-2018 is Stefan van Gestel geslaagd voor zijn 2e Dan Hapkido

by
 

4 februari is assistent instructor  Stefan van Gestel bij de NHB dangraadexamens geslaagd voor zijn 2e dan Hapkido!

 

 

 
 
Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor 4-2-2018 is Stefan van Gestel geslaagd voor zijn 2e Dan Hapkido