• slider-1

    slider-1
  • slider-2

    slider-2
  • Slider-6

    Slider-6
  • slider-7

    slider-7
  • zwaard

    zwaard
  • sliderv12-s

    sliderv12-s


Hapkido & Yashindo

Hapkido


H apikdo is een enorm veelzijdige oosterse krijgskunst waarbij vele elementen vanuit het Taekwondo aan bod komen zoals nagenoeg alle trap en stoot technieken en het gedeelte sparring. Andere elementen binnen het Hapkido komen o.a. voort uit het Jiu Jitsu, Aikido en Judo. 
Het Hapkidosymbool wordt op dezelfde wijze geschreven als “Aikido”, maar de Koreaanse uitspraak heeft geleid tot “Hapkido” in westers schrift. Een onderzoek naar haar basisprincipes onthult dezelfde theorieën als bij het Aikido, hoewel deze op een iets andere wijze zijn verwoord.


Hapkido is een oude Koreaanse vorm van ongewapende zelfverdediging. Bij het toepassen van de zelfverdedigingstechnieken wordt gebruik gemaakt van de kracht van de aanvaller. Deze kracht wordt afgeleid en omgezet in een effectieve zelfverdedigings- techniek zoals een klem of een hefboom. Hapkido bestaat uit een aantal enkelvoudige of samengestelde technieken. Door veel oefening leert men deze technieken reflexmatig toe te passen. Hapkido betekent ook letterlijk “De weg van de harmonie van geestelijke en lichamelijke concentratie”.

Geschiedenis Yashindo


I n 1990 maakte Pierre van Bentum als beoefenaar van Taekwondo en Jiu Jitsu, kennis met de minder bekende Koreaanse Zelfverdedigingskunst Hapkido. Toch duurde het nog tot 1992 voordat hij zich naast het Taekwondo & Jiu Jitsu ook op Hapkido richtte. Als snel bleek dat het Hapkido als pure zelfverdediging met zijn vele variaties van klem, hevel, werp, trap en stoottechnieken etc, erg veelzijdig was. In de 90’er jaren werd de Hapkidostijl Hankido door de in Nederland wonende Koreaanse Grootmeester Seo Myung-Soo, gepromoot. Veel Nederlandse en Belgische Taekwondoleraren lieten zich hierin bijscholen en stichtten daarna een eigen Hapkidoschool. Pierre van Bentum behoort tot de 90ér jaren generatie Hapkidoleraren in Nederland.

In 1999 liet hij onder leiding van zijn toenmalige leraar Martin Zingel ( 8e Dan Hapkido ) en trainingsmaatjes middels een spectaculaire demonstratie aan de inwoners van Culemborg zien wat Hapkido inhoud. Vanaf 1999 ging Pierre in Culemborg, Taekwondo & Hapkidolessen geven onder de Verenigingsnaam Si-Jak.

In 2003 stichtte hij als hoofdtrainer de nieuwe Taekwondo & Hapkidovereniging Yashindo op. Yashindo betekend letterlijk: “De weg naar het Zelfvertrouwen”. Tot 2010 werden de Taekwondo & Hapkidolessen gegeven in de Vrijstadhal te Culemborg, maar nadat deze sporthal werd afgebroken, worden de lessen tot op heden in de nieuwe Sporthal Parijsch in Culemborg West gegeven.

In 2002 behaalde hij zijn diploma “Rijkserkend Leraar Martial Arts Hapkido” (LMA) een opleiding van bijna 1 jaar aan het ALO in Amsterdam en op Papendal, waarin de vakken; Didactiek & Methodiek, Sportgeneeskunde, Juridische aspecten, Verenigingsorganisatie en diverse andere les en vereniging onderdelen werden onderwezen. Voor alle vakken moest een theoretisch, mondeling of praktijkexamen worden afgelegd. Deze opleiding vond plaats onder auspicien van en is erkend door de NOC/NSF.

Pierre heeft inmiddels een aantal zwarte banders in Hapkido opgeleid, zoals Edvard van de Bilt, Gerrit Leeflang, Toni Vega, Rob de Kroon, Maarten van Gasteren, Jiewan Sewdoelaré, Stefan van Gestel en Sigwin Schlotter . Hij bezit op dit moment een 6e Dan Hapkido is meervoudig Open Nederlands Kampioen Hapkido. Tevens is hij sinds 2009 medeoprichter en vice-president van de Nederlandse Hapkido Bond (NHB) en vice-president van de World Hapkido Martial Arts Federation Benelux. Ook maakt hij deel uit van de Dangraadcommissie van de NHB. Deze Bond behoort op dit moment tot de grootste Hapkido Bonden in Nederland en organiseert jaarlijks het Open Nederlandse Kampioenschap Hapkido.

De NHB is aangesloten bij de Internationale Hapkido Coöperation (IHC) van Grootmeester 9e Dan Franz Josef Wolf.

          Gerrit.Pierre1.web          DSC9457.web          IMG_1025.web

 Geschiedenis Hapkido


De korte geschiedenis van hapkido is lang niet zo overzichtelijk als men zou verwachten van een vechtkunst die ongeveer 60 jaar oud is. Het feit dat hapkido opgebouwd is uit technieken van verschillende stijlen is daar mede debet aan. Ook werden in het begin de Japanse wortels van hapkido vaak verzwegen en werd verteld dat hapkido-technieken terug gingen op veel oudere traditionele Koreaanse stijlen. Hoewel technieken uit deze stijlen zeker hun weg naar het hapkido-curriculum gevonden hebben, wordt de basis van hapkido voor het merendeel gevormd door technieken uit het Daito Ryu Aiki Jujutsu van Sokaku Takeda. Waarbij opgemerkt kan worden dat eeuwen eerder vechtkunst naar Japan werd geëxporteerd vanuit het koninkrijk Paekche. Maar op hun beurt waren de technieken uit Paekche waarschijnlijk heel erg beïnvloed door Chinese stijlen. Iets wat opgemaakt kan worden uit afbeeldingen en beelden uit die tijd. Hoe dan ook, we weten niet meer wat voor soort technieken het waren en het is dus veilig om te zeggen dat de technieken uit Japan die een grote invloed hadden op het hapkido sinds die tijd een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Hapkido werd in Nederland geïntroduceerd door Robert Pellikaan in 1979. Pellikaan kwam terug uit Nieuw-Zeeland waar hij les had gekregen in hapkido van Lee Jung-nam. Pellikaan richtte in Nederland de H.B.N (Hapkido Bond Nederland) op en begon les te geven. In 1980 werden in Leidschendam voor het eerst hapkido-examens afgenomen. Vanuit de H.B.N. werden contacten gelegd met de I.H.F. – International Hapkido Federation van grootmeester Myung Jae-nam (명재남) in Zuid-Korea. In 1986 en 1989 bracht Myung Jae-nam een bezoek aan Nederland en introduceerde zijn eigen hapkido-stijl: het Hankido. De H.B.N. werd later omgedoopt tot de Nederlandse Hapkido Federatie. In 1993 vertrok Pellikaan weer naar Nieuw-Zeeland.

Hapkido Grootmeesters