Zefverdediging Vrouwen van Start!

by

Dinsdag 13 september is de 6-daagse cursus zelfverdediging voor vrouwen van start gegaan. Onder leiding van instructeur Pierre van Bentum en instructeur Stefan van Gestel is er begonnen met de cursus. Na de kennismaking verteld Pierre wat er het doel van de cursus is en wat iedereen kan verwachten van ons en wat wij verwachten van de cursusten. De dames hadden er zin in en we zijn de eerste les dus ook al rustig met wat bevrijdingen gestart.

Het enthousiasme spat er vanaf en dus kunnen wij niet wachten tot de volgende les 20 sept.!

Ben je ook geinteresseerd in de cursus?

Mail ons dan voor info wanneer de volgende cursus start!

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Zefverdediging Vrouwen van Start!

Wisseling van de wacht bij Yashindo

by
Wisseling van de wacht bij Yashindo

Stefan van Gestel en vertrekkend voorzitter Pierre van Bentum

Pierre van Bentum (60) is sinds 1999 de voorzitter en hoofdtrainer van de rijkserkende martial arts school Yashindo in Culemborg. Per januari 2022 vindt de overdracht van deze taken plaats aan Stefan van Gestel.
 
Yashindo Culemborg geeft al 22 jaar les in de stijlen Hapkido, Kyusho Jitsu, Zelfverdediging voor vrouwen en sinds 2021 in Silla Gum Do. Hapkido is een Koreaanse zelfverdedigingssport die bestaat uit elementen uit Aikido, Jiujitsu en Taekwondo. Bij Kyusho Jitsu maak je gebruik van acupunctuurpunten om een tegenstander uit te schakelen en Silla Gum Do bestaat uit technieken met het zwaard.
 
Overdracht
De houder van de zesde dan in Hapkido, Pierre van Bentum, is ook de oprichter van Yashindo Culemborg. Hij heeft veertig jaar straatervaring als politieagent én veertig jaar ervaring in de wereld van de martial arts (vechtsporten). Hij wil zich gaan concentreren op het lesgeven in Silla Gum Do. “Stefan is houder van de derde dan in Hapkido. Dat geldt ook voor Sigwin Schlotter die zo’n beetje zijn compagnon wordt. Aan hen draag ik met een gerust hart de school over.” Als instructeur zal Pierre actief betrokken blijven als hoofdinstructeur bij het Silla Gum Do (zwaard) en zelfverdedigingscursussen. “Uiteraard maken wij nog graag regelmatig gebruik van zijn kennis in de martial arts,” zegt Stefan.
 
Discipline
Pierre heeft geleefd voor zijn sport. Hij presteerde het vroeger zelfs om op eerste kerstdag – toen nog in Utrecht – te gaan trainen. Zijn boekenkast puit uit van bijna alle werken die er verschenen zijn over zelfverdedigingssporten. “Die interesse heb ik al sinds 1985 toen ik bij de politie begon. Ik kreeg les van Jaap Corselius, tiende dan jiujitsu. Ik had toen weinig discipline, ik was rebels. Het jiujitsu pakte ik volgens hem heel snel op.”
 
Zwarte band
Daarna heeft hij de vechtsporten even gelaten voor wat ze waren. “Totdat ik Minggo Corputty ontmoette. Hij gaf les in taekwondo boven de toenmalige Marskarmer in de binnenstad. Ik heb twee keer gekeken en me daarna aangemeld. In 1996 haalde ik mijn zwarte band in taekwondo en in 1999 diezelfde kleur in Hapkido. Vervolgens heb ik me helemaal op Hapkido gericht.” Pierre heeft vier kinderen en acht kleinkinderen. “Van die vier kinderen hebben er twee de zwarte band in Taekwondo, de andere twee zitten tegen dat niveau aan. Of mijn kleinkinderen talent hebben, weet ik niet. De oudste is pas zeven.”
 
Vertrouwen
De nieuwe hoofdtrainer, Stefan van Gestel, is een echte Culemborger en in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur. Pierre noemt hem een ‘vormer’. “Dat betekent dat hij zelf nadenkt over dingen en niets klakkeloos aan-  of overneemt. Ik heb veel vertrouwen in hem.” Stefan wil dat vertrouwen terugbetalen door de Hapkidoschool uit te bouwen en het iets meer in de breedte te gaan zoeken. “Met wat er is, wil ik verder gaan. In de toekomst wil ik het aanbod uitbreiden met Kobudo, een Japanse vechtsport met wapens. We zijn daar zelf mee in training, maar hebben nog niet het gewenste niveau bereikt om zelf les te geven in die tak van sport. Sigwin is daar een stuk verder mee. We willen ook graag de cursus zelfverdediging voor vrouwen nieuw leven inblazen.”
 
Leden
Yashindo heeft op dit moment dertig leden. “Daar wil ik graag groei in zien,” spreekt Stefan zijn wens uit. “We hebben er de ruimte en de leraren voor. Omdat niet iedereen uit hetzelfde hout gesneden is, houden wij sterk rekening met mogelijke motorische en lichamelijke beperkingen van een leerling. Verder wordt tijdens lessen ook aanzienlijk geïnvesteerd in het conditionele vlak.” Stefan zegt dat het beoefenen van Hapkido als zelfverdedigingssport je uiteindelijk een beter zelfbeeld geeft. “Het geestelijke aspect is veel uitdagender dan bij andere ‘vecht’sporten. Mijn insteek was altijd: hoe kan ik met zo weinig mogelijk kracht een tegenstander controleren. Daar krijg je meer zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfrespect van. Deze discipline is erg goed voor lichaam en geest en is door zowel jonge kinderen als oudere mensen uitstekend te beoefenen.” De contributie blijft hetzelfde. Kinderen € 30,- per maand en volwassenen € 35,- per maand voor de lessen in Hapkido. Voor Silla Gum Do is dat € 25,-, net als voor Kyusho Jitsu.
 
Hoogtepunten
Oprichter Pierre zegt dat er alleen maar hoogtepunten waren in de 22 jaar dat hij bij Yashindo les heeft gegeven. “Die ga ik niet allemaal noemen. Wel een dieptepunt: het overlijden van medeoprichter Edvard van de Bilt. Verder wil ik nog opmerken dat ik er veel aan heb gehad als politieman. Ik heb in honderden vechtpartijen gezeten, ontelbare aanhoudingen verricht en bij de ME gezeten. Ik heb tijdens mijn loopbaan bij de politie veel aan mijn Hapkidokennis en -ervaring gehad.”

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Wisseling van de wacht bij Yashindo

Nieuw!!! Silla Gum Do!!

by

In september gaat Yashindo starten in het lesgeven van Silla Gum Do.

We zijn de trotse eerste school in Nederland die toestemming heeft gekregen van grootmeester Franz -Josef Wolf (de grondlegger van Silla Gum Do) om les te geven in zijn zwaardstijl.

De lessen zullen gegeven worden door 1e Dan Silla Gum Do Pierre van Bentum.

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Nieuw!!! Silla Gum Do!!

3e Dan voor Stefan en Sigwin!

by

We feliciteren onze beide instructeurs hapkido met het behalen van hun 3e dan hapkido bij de Nederlandse Hapkido Bond.

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor 3e Dan voor Stefan en Sigwin!

6e Dan voor Pierre van Bentum!

by

Zaterdag 28 September heeft onze voorzitter  Pierre van Bentum tijdens het international Martial arts seminar in Wittenberg Duitsland zijn 6e Dan Hapkido mogen ontvangen uit handen van Grootmeester Franz-Josef Wolf.

Namens alle leden van Yashindo Culemborg van harte gefeliciteerd met deze mooie en verdiende erkenning!

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor 6e Dan voor Pierre van Bentum!

Gele band Kyusho voor Lucas en Presscun!

by

Zondag 3-6-2018 zijn Lucas en Presscun van Yashindo Kyusho Jitsu op examen geweest voor hun gele band kyusho jitsu. Onder toeziend oog van de examencommisie olv chief instructor Louk Franken moesten zij na een pittig theorie gedeelte hun technieken tonen in de principes van het kyusho. Met mooie hapkidotechnieken waarbij de juiste drukpunten gebruikt werden konden ze na het voldoende beoordeelde theorie hun gele band diploma ophalen met bijbehorende batch. Lucas en Presscun van harte gefeliciteerd en nu op naar oranje!

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Gele band Kyusho voor Lucas en Presscun!

2e Dan voor Sigwin!

by

Zondag 3-6-2018 vonden de NHB dangraadexamens plaats in Culemborg. Voor Yashindo ging leraar Sigwin Schlotter op voor zijn 2e Dan Hapkido. Na een jaar vol blessures waarbij hij zijn eerste examen in februari mede door de blessures niet voltooien. Kon hij nu laten zien dat hij de 2e Dan meer dan waard was. De resterende onderdelen die hij nog moest tonen gingen nu dan ook zonder problemen en na afloop mocht hij zijn diploma in ontvangst nemen. Sigwin van harte gefeliciteerd met een meer dan verdiende 2e Dan Hapkido!!

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor 2e Dan voor Sigwin!

Hilko geslaagd voor gele band kyusho jitsu!

by

22 april waren de kubgraadexamens van Dimmak Europe in Oirschot. Voor Yashindo kyusho jitsu ging Hilko van Dijk op voor zijn gele band kyusho jitsu. Het examen bestond uit een praktijk en theorie gedeelte. Er moesten biomechanische reflexen getoond worden en vanuit zijn karate achtergrond moest Hilko 5 technieken laten zien in het principe van de summatie. Aan het eind van het examen werden de restoringen gevraagd en nadat ook het theorie voldoende werd bevonden mocht Hilko na een mooi examen zijn gele band diploma in ontvangst nemen! Nu op naar oranje!

 
Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Hilko geslaagd voor gele band kyusho jitsu!

Yashindo op Culemborg 700

by

21 april stond Yashindo Culemborg op de markt ivm Culemborg 700. Bijgestaan door een paar fantastische leerlingen gaf voorzitter en hoofdtrainer Pierre van Bentum de toeschouwers een kleine demostratie. Stefan, Lucas, Souanne, Joyce, Jarrett en ook van het judo, Wilbert en de andere judoleden: Heel erg bedankt voor een fijne dag en samenwerking! Maar ook Jiewan, Sigwin, Anouk en Claudia voor de fantastische hulp met flyeren en belangstellenden aan onze kraam te helpen en dat op een snikhete en zonovergoten dag! Heel erg bedankt.

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Yashindo op Culemborg 700

21 april Yashindo op Culemborg 700

by

Aankomende zaterdag zullen er in het kader van Culemborg 700 meerdere culemborgse verenigingen zich presenteren in het centrum van Culemborg. Uiteraard zal Yashindo ook hier zijn gezicht laten zien. Ter hoogte van de primera zullen er door yashindo demo’s en workshops gegeven worden in het hapkido en zelfverdediging. Dus kom zeker zaterdagmiddag naar de stad en laat je verrassen door de veelzijdigheid van hapkido!

 

Categoriën: Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor 21 april Yashindo op Culemborg 700